Smacznego!

smacznegoTytuł: Smacznego! Chorzy z powodu zdrowego jedzenia (Prost Mahlzeit! Krank durch gesunde Ernährung)

Autor: Udo Pollmer, Andrea Fock, Ulrike Gonder, Karin Haug

Tłumaczenie: Magdalena Zadrąg

Państwowy Instytut Wydawniczy, Warszawa 2010

Portale internetowe, radio, telewizja i prasa co rusz nawołują do odchudzania się. Ile to już diet było modnych i jedynie słusznych. Było liczenie kalorii, diety niskowęglowodnowe, niskotłuszczowe czy niskobiałkowe, oparte na indeksie glikemicznym czy nie łączeniu ze sobą pewnych grup pokarmów. Moda na diety odchudzające i na zdrowe odżywianie trwa więc od lat, tylko definicje tego, co rozumiemy pod pojęciem zdrowego odżywiania się zmieniają. Tymczasem na ulicach wciąż coraz więcej otyłych i niekoniecznie zdrowych ludzi…

Niemiecki dietetyk Udo Pollmer wraz z zespołem współpracowników postanowił zorientować się dlaczego tak jest i dlaczego kolejne diety nie zdają egzaminu. W efekcie powstała książka: Smacznego! Chorzy z powodu zdrowego jedzenia. Dowiedzieć się z niej można kto decyduje o cenach sprzedawanych w aptekach witamin i mikroelementów, dlaczego nie zawsze warto brać witaminy mimo ich niedoborów w organizmie a takżę dlaczego paczka chipsów znika zawsze do ostatniego okruszka, nawet jeśli przed jej otwarciem byliśmy najedzeni.

Jednak praca Pollmera i spółki nie ogranicza się tylko do omówienia roli witamin i problemów z ich przedawkowaniem czy udowodnienia, że liczenie kalorii mija się z celem. Znaleźć tu można także sposoby roślin na obronę przed spożyciem przez zwierzęta czy sposoby koncernów spożywczych, by człowiek zjadał więcej niż rzeczywiście potrzebuje.

Po lekturze licznych publikacji poświęconych jedynie słusznym sposobom odżywiania się książka Pollmera była tym, czego potrzebowałam. Nie tylko potwierdza bowiem moje przypuszczenia, że jeśli mam ochotę na coś rzekomo szkodliwego (oczywiście pomijając takie rzeczy jak wysoko przetworzone produkty spożywcze czy alkohol, ale temu poświęcone są osobne rozdziały) oznacza to, że mój organizm się tego domaga. Czyli zamiast przeglądać coraz liczniejsze publikacje dotyczące zdrowego odżywiania się i katować się kolejną dietą, warto wsłuchać się w swój organizm i po prostu delektować się dobrym jedzeniem.

Pollmer pisze, że z jego książki nie dowiemy się, co powinniśmy jeść a czego unikać. Jednak jak się wczytać uważniej, to czasem między wierszami a czasem wprost, możemy przeczytać wskazówki. Jeden z ostatnich  akapitów książki wyjaśnia na przykład, jak się mają wskazówki dietetyków do interesów koncernów spożywczych:

Na co zdaje się porada dietetyka, który zaleca jedną tabliczkę czekolady na tydzień? Przecież każdy wie, jak ciężko jest przerwać jedzenie, gdy się napocznie tabliczkę. Nieliczni tylko domyślają się, że czekolada celowo jest wyprodukowana tak, by trudno było przestać. [..] Podczas gdy klienci z poczuciem winy liczą kalorie, producenci prowadzą badania, by sprawdzić, jak wywołać u dzieci nawroty pragnienia, by piły więcej lemoniady.

Reklamy

Informacje o Jukka Sarasti

Pełnoetatowa kura domowa.
Ten wpis został opublikowany w kategorii książki i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Smacznego!

  1. Tomasz Bełza pisze:

    Widzę, że muszę przeczytać kolejną ciekawą książkę! 🙂 Bardzo dobra recenzja, zachęca do sięgnięcia po lekturę opisywanej pozycji.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s